Passa al contingut principal

Editorial Seguí

L'Antiga Editorial Seguí és una obra modernista de Barcelona inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció

L'Antiga Editorial Seguí està ubicada a l'illa del districte de Gràcia delimitada pels carrers Torrent de l'olla, Perill, Còrsega i Martínez de la Rosa. Fa cantonada entre els carrers Bonavista i Torrent de l'Olla. En aquest últim hi ha l'accés principal de l'edifici.

De planta rectangular, és un edifici concebut per albergar una industria editorial. Consta de planta baixa, principal i una planta de coronació i la seva estructura és metàl·lica. L'accés principal es desdobla en dos portals i dona pas a una zona de vestíbul que conté l'escala principal d'accés a les plantes superiors.

La façana principal té una composició simètrica amb obertures organitzades per franges horitzontals coincidint amb les plantes de l'edifici. Té una planta baixa amb obertures d'arcs escarsers d'amplades variables. Una cornisa de perfil classicista amb dentell separa aquesta planta de la següent. La planta principal presenta una sèrie d'obertures d'arcs de mig punt de ritme regular i la última planta per obertures rectangulars de dimensions reduïdes que formen una seqüència a mode de llotja. El coronament de l'edifici és un mur d'obra profusament decorat amb grans elements florals repetitius de dimensions similars a les finestres de la llotja. Al centre de les dues últimes plantes es formalitza un element compositiu que integra tres mòduls d'obertures i és coronat per un frontó elevat de perfil escarser que combina diversos tipus de motllures. En el timpà integra un baix relleu amb una imatge al·legòrica de la industria original.

La façana secundària és curta i repeteix els mateixos criteris que la principal. La reduïda amplada requereix només tres mòduls d'obertures. Per això, a nivell compositiu, es formalitzen tres eixos verticals que s'acaben d'emfatitzar al convertir-se les finestres del principal en balcons. Aquest últims estan formats per balustres que no sobresurten del pla de façana. A nivell ornamental presenta unes obertures en planta baixa amb detalls de motllures i emperlats que al combinar-se generen detalls geometritzants propis d'estils europeus com el Arts and Crafts o L'Art déco.

La trobada de les dues façanes se soluciona amb un element columnar just a la cantonada de geometria molt rectilínia i amb escassetat de decoracions que contrasta amb l'ornament de les façanes. El parament de la façana està fet amb revestiment continu lis, els emmarcaments i decoracions són d'obra revestida. La coberta és plana amb terrat del qual surt un àtic prudencialment retirat de la façana.



Artísticament cal destacar el treball artesanal de la decoració de les façanes, especialment l'ampit d'obra de remat de l'edifici que incorpora emperlats i elements florals. El més significatiu és un gira-sol repetitiu de gran dimensió que al centre de la seva flor integra traceria que permet la ventilació de la càmera del terrat. També són notables les composicions escultòriques del timpà de les obertures de la planta principal. L'ordenació del carrer Bonavista va ser el 1835.

Va rebre dos guardons de l'Ajuntament de Barcelona: una segona menció l'any 1912 i el tercer premi d'edificis acabats el 1913. Amb posterioritat a l'ús editorial, va ser utilitzat com a magatzem comercial (primer "Almacenes El Águila", i després "Almacenes El Mundo") i com a seu de l' Institut Català d'inspecció i control tècnic).

Enllaços:

sites.google.com/


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La Garriga

B     Casa Barbey (la Garriga)     La Bombonera (la Garriga) C     Can Llorens     Casa Agustí Furriols     Casa Alfred Santamaria     Casa Antoni Barraquer     Casa Domingo Pujadas     Casa Esteve Font Germà     Casa Fèlix Fages     Casa Jaume Serra Dachs     Casa Joan Calls     Casa Joan Colom i Capdevila     Casa Joan Grau i Ponsoda     Casa Josep Reig     Casa Lluís Ambrós     Casa Mercè Pasqual     Casa Mercè Pla Masgrau     Casa Narcisa Freixas     Casa Pere Sellarès     Casa Pere Serra i Pons     Casa Ramon Reig i Argelagós     Casa Sebastià Bosch i Sala     Casa Sebastià Bosch Sala     Conjunt de Can Durall P     Portalada, tanca i jardí de Vil·la Martin R     Can Raspall (la Garriga) T     Torre Enriqueta i portalada     Torre Iris     Torre Sant Josep V     Villa Cristina     Vil·la Dolors     Vil·la Maria (la Garriga)

Antiga Clínica i Centre Mèdic (Molins de Rei)

 L'Antiga Clínica i Centre Mèdic és un edifici del municipi de Molins de Rei (Baix Llobregat). Està catalogat com a patrimoni arquitectònic català. Descripció Antiga Clínica i Centre Mèdic Aquest edifici va ser construït per acollir les escoles de les Germanes de la Doctrina Cristiana, congregació religiosa dedicada a l'ensenyament fundada a Molins de Rei l'any 1880.  Posteriorment va ser utilitzat com a seu de la “Clínica“, nom amb el qual era conegut popularment el centre mèdic que ocupà l'edifici. L'any 2007 es reconvertí en un complex residencial i la façana fou l'únic element que es va mantenir de l'edifici original. Es tracta d'un edifici cantoner d'estil modernista, construït amb treball de maçoneria de pedra combinada amb maó fosc. La cantonada, lleugerament aixamfranada, està presidida per una imatge del Sagrat Cort de Jesús. Les obertures de les façanes estan emmarcades amb maó vist i, a les llindes de les finestres de la planta baixa, aque

Josep Martí i Burch

És autor del colmado Moriscot (1906),[2] del bloc d'habitatges Casa Auguet (1912),[3][4][5] de la botiga Novetats Massot (1916),[6] i de la Casa López (1916) també a Girona. Amb Martí Sureda i Vila és autor de l'antiga seu del Banc d'Espanya (1901-1902) a Girona.[7]